Våra ridskolehästar är mycket älskade och helt fantastiska. De är så snälla och gör sitt bästa i de flesta situationer. Vi vill att alla elever håller en positiv attityd mot varje häst, vid alla tillfällen. Prata vänligt till dom, beröm riktigt genom att klia på manken och berätta för dom hur härliga och duktiga dom är. Skyll aldrig på hästen när det blir fel, hästen gör så gott den kan, men förstår inte alltid vad som förväntas.

AVA – avblekbar skimmel – sto – 11 år
Ava är vår snövita sagohäst. Hon mycket trevlig att rida; mjuk, stabil och med lagom motor. Än är hon lite grön och kan inte så mycket, men hon älskar beröm och lär sig snabbt.

BONTI – skimmel – valack – connemara – D-ponny – 9 år
Bonti är nog världens snällaste ponny och han älskar alla människor. Han leker mycket med sina killkompisar i hagen, det gör att han ibland är lite trött och långsam på lektionerna.
CLOE – skimmel – sto – connemara – 10 år
Cloe är en jättefin ponny som är pigg och snäll att rida men kan testa sin ryttare ibland. Hon är duktig i både dressyr och hoppning och rolig att rida.

DAISY – sto – isabell – newforest – 13 år
Söta, snälla lilla Daisy. Allas favorit. Pigg att rida och kan testa sin ryttare men världen snällaste iallafall. Duktig i både dressyr och hoppning.

DAWN – svartskäck – sto – irländs cob – 10 år
Lilla Dawn är en pigg och väldigt snäll ponny som är rolig att rida för ryttare på alla nivåer. Duktig på att hoppa och stabil och trygg.

DOTTY – svartbrun – sto – korsning – 8 år
Dotty är en snäll och godhjärtad ponny. Hon är lagom pigg och trevlig att rida. Hon gillar att hoppa och kan då tagga till.

DUNBOY – valack – gulbrun – connemara-korsning – 7 år
Dunboy är en mycket snäll ponny som anpassar rid fint efter vilken ryttare han har på ryggen. Han är välriden och välutbildad i dressyren och hoppar gärna. Superstabil och trygg på alla sätt.

EMMA’S GIRL – svart – sto – irländsk cob – 9 år
Emma är en supersnäll och väldigt trygg ponny. Lite seg och långsam med de yngre ryttarna, men jättefin och full av power med de mer rutinerade. Hoppar bra och tycker det är kul.

GRACE – brunblack – sto – haflinger/konik-halvblod – 9 år
Grace är en snäll, pigg och arbetsvillig ponny. Hon är duktig i både dressyr och hoppning men behöver stärka sig.

GREY MATTERS ”Maggie” – skimmel – sto – korsning – 9 år
Maggie var väldigt traumatiserad när hon kom från Irland och ville inte ha med någon att göra, varken hästar eller människor, överhuvudtaget. Nu är hon väldigt social (iallafall med människor) och älskar att få komma in i stallet och bli ompysslad. Ännu går hon inte på några ridlektioner utan är under utbildning. Hon är en pigg och känslig dam, och väldigt snäll. Gillar att hoppa och gör det mycket bra

IRIS – sto – svartskäck – korsning – 9 år
Iris kom till oss i augusti och har haft det tufft på Irland med många olika hem. Iris är en otroligt snäll häst, trygg och orädd. Hon älskar uppmärksamhet och att bli ompysslad i stallet. Vi kommer ta det väldigt lugnt med Iris så att hon får vänja sig vid sin nya miljö och landa ordentligt.

LOTTIE – sto – linfux – haflinger – 11 år
Lottie är en pigg och arbetsvillig ponny. Hon är känslig i munnen och blir stark om man är för hård i handen. Gillar att hoppa och är fin i dressyren när man hittat knapparna.

MELODY – sto – brun – connemara – 10 år
Melody är en samarbetsvillig och välriden ponny som snällt ställer upp på allt. Hon är duktig i dressyren, genomsnäll i skogen och hoppar bra. Kan ridas av alla ryttare. Den perfekta ponnyn.

MISTY – sto – skimmel – Irish draught
Misty är en häst med stor personlighet. Hon är snäll och lagom framåt att rida men kan vara lite envis. Hon är lite känslig vid borstning och gillar inte hårda borstar, då kan hon bli sur.

PALOMA – sto – brun- imp. Polen
Paloma eller Polly som hon också kallas, är en pigg och väldigt snäll häst. Hon är fin i både hoppning och dressyr och tar hand om sin ryttare.

SAGA – fux – sto – welsh cob korsning
Saga är en otroligt vänlig och social häst med ett hjärta av guld. Hon är stabil och framåt, fin i dressyren men behöver stärka sin galopp. Hoppningen har hon lite svårt för, men vi jobbar på den biten.

TACKEBERIE – sto – brunskäck – belgiskt varmblod. När Berrie kom var hon väldigt spänd och rädd för det mesta. Nu älskar hon sitt liv här. Hon är en mycket snäll häst men med dåligt självförtroende. Behöver mycket uppmuntran och beröm.

TIMMY – valack – skäck – Irländsk cob. Timmy är en mycket snäll ponny, både att rida och i stallet. Han är superstabil, trygg och gillar att hoppa. Ibland gör han ett litet skutt när han fattar galopp.

Sen har vi några hästar som är utlånade till fodervärdar:

SESSAN – brun – sto – korsning. Sessan är en mycket pigg ponny som är kul att rida. Hon har en bra broms, så tar man för hårt i tyglarna blir det tvärstopp. Sessan r mycket arbetsvillig och hon är duktig på att hoppa.

CHICCO – korsning apaloosa-newforest – D-ponny. Chicco är en känslig och lite nervös kille, som är välutbildad i dressyren och hoppar fantastiskt bra. Chicco står just nu hos en fodervärd.

  • PYRET – sto – fux – welsh mountain – B-ponny
  • DAPPLE – sto – skimmel – import Irland – D-ponny
  • SALT AND PEPPER – sto – svartskäck – C-ponny
  • BIBI – sto – skimmel – impoert England – D-ponny


Vår inställning är att ridskolehästar är hästvärldens superhjältar och de gör ett fantastiskt jobb under förutsättningar som inte är optimala. Vi vet att många pratar föraktfullt om ”gamla, tråkiga ridskolehästar” och det gör oss lika upprörda varje gång. Vi älskar vår hästar, de är helt underbara och de bästa hästarna i världen. Och de förtjänar allas respekt och beundran för att de tar hand om våra elever på ett så fint sätt. Därför vill vi också ge dom förutsättningar för ett bra liv. Våra hästar går i flock i en välplanerad lösdrift, de får regelbundna besök av veterinär, hovslagare, equiterapeut/massör, tandläkare och sadelutprovare. Vi har ett litet, lugnt, mysigt stall och små ridgrupper där både elever och hästar blir sedda. Och inte minst får våra fantastiska hästar en massa kärlek och omsorg.

HÄSTAR SOM LÄMNAT OSS:
BALLYFRUIT CRUNCHIE Crunchie är en riktig klippa. Han är en supersnäll ponny som älskar att gå med nybörjare. Han är välutbildad och riktigt fin i dressyren om man ber honom snällt. Duktig och stabil i hoppningen och älskar skogsturer. Härliga, fina Crunchie står numera på Örnsköldsviks ridskola.

LIVER LADY Snäll att rida men kan vara lite seg och envis med nybörjarna. Duktig på att hoppa och riktigt fin i dressyren när man hittar knapparna. Hon trivdes inte riktigt hos oss och har nu blivit privatponny hos en familj i Dalarna. Där går hon under namnet Lady.

LILY – skimmel – irländsk sporthäst – sto – 11 år
Vackra, fina, underbara Lily hade oturen att bli skadad kort efter att hon kom till oss. Det blev en lång konvalescens men nu är hon igång och med i verksamheten. Lily är otroligt snäll, både i stallet och att rida. Hon är välutbildad i dressyren och duktig på att hoppa. Det första hon gjorde när hon släpptes ut i sjukhagen, var att hoppa ut, 160 cm från stillastående. Därför kallas vår sjukhage numera för Lilys hage.
Lily bor numera hos sin nya ägare i Filipstad.


Fler bilder på hästarna kommer att läggas upp allt eftersom.

Fotograf – hästporträtt: Alice Wermelin