Vår inställning är att ridskolehästar är hästvärldens superhjältar och de gör ett fantastiskt jobb under förutsättningar som inte är optimala. Vi vet att många pratar föraktfullt om ”gamla, tråkiga ridskolehästar” och det gör oss lika upprörda varje gång. De förtjänar allas respekt och beundran för att de tar hand om våra elever på ett så fint sätt. Därför vill vi också ge dom förutsättningar för ett bra och lyckligt liv.
Våra hästar går i lösdrift så deras behov av flockliv uppfylls. I flocken skapar hästarna goda relationer med varandra. De får även sitt rörelsebehov uppfyllt och blir harmoniska och trygga. En trygg häst är en säker häst.
– – – –
I lösdriften finns stationer där hästarna får hö upp till 12 gånger per dygn. Det gör att deras tuggbehov och behov att äta små portioner under hela dygnet uppfylls.
– – – –
Lagom mycket foder av god kvalitet, utbildade hovslagare med god hästhantering och behovsanpassade besök av equiterapeut, sadelutprovare och veterinärkontroller är en självklarhet.
– – – –
Utrustning som inte passar eller sitter fel skapar obehag för hästen och ger skador. Vi ser därför över utrustningen regelbundet och arbetar efter devisen ”Less is more”. Dvs ju mindre utrustning, desto mindre kan sitta fel, vilket är särskilt viktigt på en ridskola där hästarna hanteras av så många olika människor som inte har så stor erfarenhet.
– – – –
Hästar kommunicerar med både stora och små tecken för att visa att något är fel. Lyssnar vi inte, riskerar vi att häst eller människa skadas. Eller att hästen ger upp och slutar kommunicera. Det är vår skyldighet att ständigt vara uppmärksamma på hästarnas signaler och försöka förstå vad som är fel.
– – – –
Hästvälfärd bygger på människans förståelse för hästens naturliga beteende, behov och hur hästar uppfattar sin omvärld och hur de lär sig saker. En viktig del i hästvälfärd är att förmedla kunskap om detta till våra elever.
– – – –
Vi strävar efter att forma vår verksamhet med siktet på att bli en hästskola, snarare än en renodlad ridskola.
– – – –
Vi lär ut ett vänligt och empatiskt bemötande med respekt och lyhördhet för hästen och dess behov som art och individ.
– – – –
Vi strävar efter en god relation före prestation.
– – – –
Hästarnas olikheter i typ, förutsättningar och personlighet är en viktig del i att lära barnen individuellt bemötande och hur man hanterar olika sorters hästar.
– – – –
Även om det kan vara svårt på en ridskola, så gör vi vårt bästa för att variera hästarnas arbete. Uteritter även vintertid, gymkhana, WE, hästagility, häst-vid-hand m.m. kompletterar den vanliga skolridningen.