Här gör du anmälan till våra grupper

Ridskolan har fasta ridgrupper på olika nivåer måndag till lördag. På söndagarna har vi extra aktiviteter för våra elever; t.ex blåbärshoppning, uteritter, märkestagning m.m.
Vi satsar på mindre grupper om 6-8 elever och lektioner som är 30, 45 och 60 min långa.
Man bokar sin plats för en termin i taget på en fast dag och tid.
Vi har maxgräns på 172 cm/65 kg på ridskolan då de flesta av våra hästar är större ponnyer

NIVÅ INDELNING

I vårt gruppschema kan vissa nivåer vara märkta med minus resp. plus. Minus innebär att gruppen är i början på nivån och plus att de snart går upp till nästa nivå. Om det inte är markerat alls är gruppen halvvägs in på nivån. Vissa grupper är markerade med två nivåer, t.ex 3/4. Det innebär att gruppen har vissa elever på ena nivå, och vissa elever på andra nivå och att undervisningen anpassas individuellt, tex att vissa får galoppera mer eller vissa övningar görs lite mer avancerade för några elever.

NIVÅ 1 – NYBÖRJARE
Ålder: Ca 7-8 år
Förkunskaper: Inga
Tränar på: Fokus på balans och följsamhet, styra-starta-stanna med sitsen, lekar, balansövningar i skritt och trav, eleverna rider första 1-2 terminerna barbacka med gjord/sadel utan stigbyglar och med ledare, senare terminer övas lättridning med ledare, tygelfattning och utan ledare kommer när eleverna rider i balans i traven nedsittning, lättridning och lättsits
Mål: Att kunna rida i balans i skritt och trav utan ledare, kunna rida i trav nedsittning, lättridning och lätt sits utan att hålla balansen i hästens mun
Tidsspann: Ca 2-4 terminer beroende på ålder och personliga förutsättningar
Övrigt: En förälder är alltid med och leder hästen vid ridning


NIVÅ 2 – (fd. Nivå B) – 45 min
Ålder: Ca 7-10 år
Förkunskaper: Att kunna rida i balans i skritt och trav utan ledare, kunna rida i trav nedsittning, lättridning och lätt sits utan att hålla balansen i hästens mun
Tränar på: Att styra hästen, övergångar halt-skritt-trav, sits, balans, Korrekt upp – och avsittning, Lätt sits över bommar i trav, Rida raka vägar ex. vänd rätt upp, Ridvägar på böjda spår ex. volter, serpentiner i trav , börja med galoppfattning och galoppera korta sträckor
Mål: Att kunna styra hästen i trav utan ledare på de böjda ridvägarna, att kunna rida med tät och tillräckliga avstånd mellan hästarna, trava över låga hinder, självständig galopp en kortare sträcka.
Tidsspann: Ca 2-3 terminer beroende på ålder och personliga förutsättningar
Övrigt: En förälder är alltid med och rycker in vid behov


NIVÅ 3 – (fd. Nivå C) – 45 min
Ålder: Ca 9-12 år
Förkunskaper: Att kunna styra hästen i trav utan ledare, att kunna rida med tät och tillräckliga avstånd mellan hästarna, trava över låga hinder, självständig galopp en kortare sträcka
Tränar på: Galopp i grupp, styra hästen i galopp, introducera rätt sittben, rida utan tät, hålla en god fördelning och rätta fördelning med hjälp av tempo och vägval, Arbetsgalopp i lätt sits, djup lätt sits och lodrät sits.
Mål: Hela gruppen galopperar samtidigt. Galoppera på stor volt. Galopp i terrängen. Hoppa flera låga hinder i följd i trav och galopp ca 30 cm. Förståelse för rätt sittben och kunna byta på ridlärarens uppmaning. Kunna spänna sadelgjorden själv samt reglera stigläder från hästryggen. Tidsspann: Ca 2-3 terminer beroende på ålder och personliga förutsättningar


NIVÅ 4 – (fd. Nivå C+/D-) – 45 eller 60 min
Ålder: Ca 10-15 år
Förkunskaper: Hela gruppen galopperar samtidigt, galoppera på stor volt, galopp i terrängen, hoppar låga hinder i galopp, hoppar flera låga hinder i följd i trav och galopp ca 30 cm, förståelse för rätt sittben och kunna byta på ridlärarens uppmaning, att kunna justera sadelgjord och stigläder på egen hand.
Tränar på: Rida hästen i balans, ”halvhalter”. Renodling av hjälperna. Ställning/böjning. Påbörja förflyttning av bakdel och sidvärts. Längning av steget/språnget. Arbete på böjda spår (högre krav på utförande). Rakriktning. Hålla en god fördelning. Kunna växla mellan lätt sits och djup lätt sits med inverkan. Öva på självständig uppvärmning. Rida de svårare hästarna.
Mål: Korrigera sittben på egen hand, upptäcka fel galopp och korrigera, hoppar ute i terrängen, hoppar banor ca 40 cm, behärskar ställning/böjning, skänkelvikning i skritt, rider även de lite svårare ponnyerna, sitter (oftast) kvar vid enstaka bockar eller om hästen drar ner huvudet
Tidsspann: Ca 2-3 terminer beroende på ålder och personliga förutsättningar.


NIVÅ 5 – (fd. Nivå D+) – 60 min
Ålder: Ca 13-16 år
Förkunskaper: Hitta rätt sittben och korrigera på egen hand, upptäcka fel galopp och korrigera, hoppar ute i terrängen, hoppar enkla banor ca 40 cm, behärskar ställning/böjning, skänkelvikning i skritt, rider även de lite svårare ponnyerna, sitter (oftast) kvar vid enstaka bockar eller om hästen drar ner huvudet
Tränar på: Övergångar i och mellan gångarterna. Skänkelvikning i trav. Bakdelsvändning. Hoppning av hinder i följd, olika hindertyper, serier. Räkna galoppsprång mellan hinder.
Mål: Rider obehindrat i terrängen och på banan även på svårare hästar, hoppar banor på ca 50 cm, Skänkelvikning i trav, testa förvänd galopp, förstå och kunna hjälpa hästen att bli lösgjord


NIVÅ 6 – (fd. Nivå E) – 60 min
Ålder: Ca 13-18 år
Förkunskaper: Rider obehindrat i terrängen och på banan även på svårare hästar, hoppar banor ca 50 cm, skänkelvikning i trav, förstå och kunna hjälpa hästen att bli lösgjord
Tränar på: Bakdelsvändning, skänkelvikning, bogen in, förvänd galopp, lösgörande arbete. Hoppar banor på 60-70 cm
Mål: Har god förståelse för betydelsen av ryttarens sits, hjälper, känsla och inverkan för samspelet med hästen. Rider med hjälp av detta hästen i rätt form och balans. Introducera skolorna.

Klicka här för att komma till vårt anmälningsformulär

RIDGRUPPER

NYBÖRJARE
Våra nybörjare är oftast mellan 7-9 år. Max 6 barn i varje grupp. Vi rider ofta utan sadel/stigbyglar och första terminerna har eleven ledare för att kunna fokusera på sits och balans. Vi har mycket lekar och balansövningar på ridningen. Dessa grupper ligger generellt kl.15:15-16:30 på vardagar.

GRUPPRIDNING 45 MIN – Nivå 2, 3 och 4
Våra 45 min grupper finns på olika nivåer. Eleverna är oftast 9-15 år. Från när eleven kan rida självständigt i skritt och trav utan assistans, till att man rider i alla gångarter, hoppar lägre banor och rider ut i naturen i alla gångarter. Nivå 3 och 4 har markarbete 3 ggr per termin och hoppning 3 ggr per termin. Grupperna har också avsutten hästkunskap inlagt på schemat.
Dessa grupper ligger på vardagar kl.16:00 och 16:45, samt på lördagar.

GRUPPRIDNING 60 MIN – Nivå 4, 5 och 6
Våra 60 min grupper är för elever som rider alla sorters hästar i alla gångarter, hoppar banor och tränar dressyr. Dessa grupper har markarbete 3 ggr per termin och hoppning 3 ggr per termin. Grupperna har också avsutten hästkunskap inlagt på schemat. Dessa grupper ligger på vardagar kl.17:30 och 18:30.

GRUPPRIDNING 60 MIN – VUXEN
Vi har ett par vuxengrupper på ridskolan för de som tycker om att rida ponny. VI har vuxengrupper Måndagar kl.18:30 (avancerad) och Fredagar kl.10::0-12:00 (alla gångarter, mest uteritter)

LEASING ”PONNYTEAMET” START HT2023
I höst drar vi igång ett nytt leasingkoncept där man rider 3 eller 4 dagar i veckan på en utvald ponny. Grundtanken är att ge elever möjlighet att få utvecklas tillsammans med en och samma häst under ledning och coachning av instruktör. Att få lära sig rida ut på egen hand, rida i mörker, bygga upp hästens kondition och styrka, lära sig hästskötsel på ett djupare plan, praktisk hästvälfärd, åka iväg på pay-and-jump och klubbtävlingar.
Du ska rida alla gångarter både på banan och i skogen, ska vara stabil och balanserad och klara av lite extra fart och några bocksprång. Ska ha hoppat banor på  ca 50 cm.

  • VANLIG RIDGRUPP 1 eller 2 dagar i veckan (VALFRI DAG måndag till torsdag el lördag).
  • VARJE FREDAG Kombi-grupp (hälften av gångerna hoppning, hälften dressyr)
  • VARJE SÖNDAG. Uteritt eller tävling/coachning (t.ex ridskoletävlingar, utbytestävlingar, pay-and-jump/ride, programridning). Ca 6 ggr termin kommer vi även att ha extra aktiviteter så som tömkörning, lastträning, löshoppning, coachning/målsättning och liknande.

FREDAGSSPECIAL – KOMBI
På fredagar har man hopp- och dressyrträning tillsammans med våra leasingelever. Man rider även i en vanlig ridgrupp en annan dag. 5 söndagar per termin har vi coachning/tävlingar som ingår i fredagsspecialen. Nivå 4, 5 och 6.

SÖNDAGSSPECIAL
Du rider i en vanlig ridgrupp och på söndagarna är det uteritt eller tävling. För nivå 5 och 6, och fyllda 13 år. Uteritterna sker i grupp med ledare men du kommer också öva på att rida ut själv tillsammans med en kompis.